Sidor

söndag 1 augusti 2010

Gustavs favoritmat.

Gustav är glad i mat och det gillas skarpt. Jag har sedan första början lagat egen barnmat. För att jag ville. Det kändes mest naturligt för mig att veta vad jag stoppar i mitt barn och för att färdig mat inte är en favorit av mig, dvs jag gillar inte att äta den. Hemlagat smakar så mycket bättre. Det tycker Gustav med. Vi har köpt några burkar när vi varit på resande fot och G har fått kväljningar varje gång. Så jag har stått många timmar i köket och gjort storkok av bebismat. Sedan har jag mixat och fryst in maten i isbitsformar och lagt var maträtt i en egen påse. Jättesmidigt att bara ta upp och tina några bitar.

Nu när Gustav har blivit så stor att vi kan äta samma mat fungerar inte den gamla metoden. Och att stå framför spisen och försöka komma på något vettigt att äta när en skrikande bebis hänger i hälarna är inte direkt det lättaste momentet på dagen. Det ska gå snabbt, vara enkelt, gott och utan en massa konstigheter. Det krävs planering. Och planeringen går inte alltid efter planerna. Det händer att det blir mackor för mig och lagad, fryst och upptinad mat till Gustav. Mat som blivit över från en av de dagar då jag har lyckats planera. Det fungerar också. För G gör det nog detsamma, men jag blir hungrig som en varg utan mat. Så får jag till det är jag nöjd. Idag gick det bra. Tänkte att jag skulle samla lite recept här som passar stora och små magar. Då blir det lättare att få lite inspiration när jag står där med svetten rinnande och bebisen skrikande. Och kanske är det något som ni läsare blir sugna att laga till era små (eller stora) magar. Något som är guld att ha hemma är blandningar med frysta grönsaker.

Idag smällde jag ihop en Kycklinggryta med tomat och basilika.

4 st kycklinginnerfilé
ca 2 dl vatten
Lite grädde- i vårt fall oatly iMat.
1 msk tomatpuré
1/2 Rödlök
1 vitlöksklyfta
Örter; basilika, timjan och persilja
En näve frysta grönsaker. Jag hade broccoli, majs och ärtor.
Kokt potatis.

Strimla och stek kycklingfilén lätt utan att få yta. Häll på vatten och tomatpuré. Låt koka ihop och tillsätt grädde, lök och örter. Låt puttra medan du kokar potatis. Det går snabbare om du delar den i små bitar (snabbhet är ett måste här i alla fall). Mot slutet tillsätter du grönsakerna och vill du delar du grytan så du kan salta din del. Jag hade även lite sweet chilisås på min del.

Betyg från Gustav. Ren tallrik. Inte en smula kvar. Gott alltså.
Betyg från mig. Helt ok. Saknade lite av det där extra stinget.

2 kommentarer:

lilla angelyne sa...

Haha, vi tänker så lika. Jag hade precis tänkt att ha ett sådant tema på bloggen. :) idag hade vi storkok på tre olika rätter för E med massor av lådor. Nu blev jag sugen på att testa ditt också!:-) kram

matilda sa...

är allt bra med dig? hoppas kvällen blir bra.